Verbinden is een terugkerend woord in mijn leven. Ik zoek verbinding, maak verbinding, onderzoek verbinding. Ik ben op mijn best als er verbinding is met anderen.

Voor het loskoppelen lagen de verbindingen onder vuur. Dat wist ik niet altijd zo goed, ik kon er mijn vinger niet op leggen. Verbindingen mochten best maar mochten niet teveel tijd kosten, op momenten zijn dat het hem uit kwam en hij moest er vooral ook winst uit kunnen halen. Terugkijkend waren zijn verbindingen met anderen daar ook vooral op gebaseerd, ‘what’s in it for me”.

Mijn verbindingen gaan op gevoel, op basis van een gesprek, een blik, een gedeelde interesse in wat dan ook. Soms voel ik alleen maar verbinding en kan het tot jaren duren voordat duidelijk wordt waar die verbinding uit bestaat, waarom de ander en ik die voelen. Mijn manier van verbinden was verloren gegaan. Overschreeuwd door een nog grotere behoefte, die van veiligheid. Als verbinden spanning en strijd oplevert werkt het niet meer. Dus verloor ik verbindingen, heel terloops meestal, niet groots en meeslepend.

De tijd van loskoppelen maakte verbindingen weer zichtbaar, versterkte verbindingen ongelooflijk. Er kwamen mensen terug die terloops waren gegaan. Omdat er ruimte was. Verbindingen werder sterker omdat er ruimte was. Er werden verbindingen duidelijk die al een tijd sudderden, steeds weer terugkeerden zonder helderheid, opeens klaar helder.

Ik heb ook gevoeld dat het in zoveel pijn, zoveel stress en emotie, moeilijk is om nieuwe verbindingen aan te gaan. Om sommige bestaande verbindingen te behouden. Daar is eigenlijk geen ruimte voor, geen energie. Als daar dan ook nog een pandemie bij komt die contactvermijding stimuleert wordt het hard werken om te verbinden. Dus ik liet het gaan. Verbinden werd een drempel, een energievreter. Ik dacht letterlijk ‘laat maar’

Dat blijkt één van mijn minder slimme keuzes. Verbinden is voor mij het uitwisselen van energie (lang niet zo zweverig dan het lijkt), het krijgen van nieuwe inzichten, een andere visie op zaken, tegengas op mijn eigen gedachtengang en nog zoveel meer. Niet iets waar ik zonder blijk te kunnen. Het verbinden brengt kleur in mijn leven en zuurstof in de lucht die ik adem.

Ik verbind dus ik ben.