Ergens in de periode tussen de loskoppeling en nu kwam er een nieuwe liefde voorbij. Iets waar ik ooit wel op hoopte maar geen idee had of dat tot de haalbare zaken behoorde.

Nu blijkt daten sowieso nogal een inspannende aangelegenheid. Want die eerste indruk, het wegen van woorden voordat ik ze zeg maar net zo goed het wegen van woorden van de ander, de spanning van het onbekende (want jeetje, dit was lang geleden zeg). Wanneer is leuk leuk genoeg om verder te onderzoeken? En wat als, wat dan, maar, want enz.

Naïef als ik ben stond ik niet stil bij de gevolgen van de vorige relatie in de nieuwe. En zeker niet bij het pijnlijke inzicht wat de nieuwe relatie geeft in de vorige relatie. Ik bleef (en blijf) me verbazen over dingen die gebeuren, die voor de ander zo vanzelfsprekend zijn. Het gaat dan niet over grote gebaren, juist in het hele kleine werd en word ik geraakt. Het gezien worden, het zorgzame, het uit handen nemen. M’n hand pakken, een sjaal omslaan, een chocolaatje op m’n kussen.

Alles is nieuw, anders. Ruzie maken kan zonder op de persoon kwetsende opmerkingen, boos zonder uitbarstingen, verkeerd rijden met Google maps zonder schreeuwen, een eindeloze lijst. Een confronterende lijst ook. Want door alles wat nu anders is, voel ik hoe niet goed het was. Hoe beschadigd ik daardoor ben.

Natuurlijk heb ik gezien dat het zo kon zijn. Bij anderen! Want bij mij, bij ons, lukte dat niet. Hoe hard ik ook mijn best deed, hoe veel harder ik liep, probeerde, hoeveel meer ik ook gaf. We kwamen daar nooit, dan was er allang weer een conflict, een blik die het zwijgen oplegde, een dreigement voor als ik… Ik zag wat anderen hadden en voelde mezelf falen, steeds opnieuw falen.

Liefde werkt helend. De ervaringen zijn zó anders dat het niet te vergelijken is. Dat de vraag zich opwerpt waarom niemand me eerder heeft verteld dat het zó kan zijn. Zo warm, geborgen, veilig. Een basis om te groeien, te durven. Zo steunend, aanmoedigend ook. Er is pijn dat ik mezelf dit zo lang heb ontzegd. En tegelijkertijd blijdschap dat ik dit nu mag hebben, deze man, deze liefde.