Er zijn boeken hoe je kunt gaan scheiden, waar je op moet letten, hoe je kunt communiceren. Veel boeken over in goed overleg loskoppelen, verdelen, afspraken maken. Er zijn boeken over wat en hoe met de kinderen rondom scheiden, hoe je het vertelt, wat je als ouders wel en vooral ook niet moet doen rondom de scheiding richting de kinderen en de andere ouder. Er is een website voor kinderen om hen te helpen in de scheiding, met een buddy systeem. Er zijn trainingen over blijven communiceren als ouders als je geen partner meer bent. Er is relatietherapie, ouderschapsbemiddeling, SCHIPtraining en nog vele versies van iets hierboven al benoemd.

Er is geen plek waar ik aan een professional kan vragen hoe ik staande blijf in een vechtscheiding. Hoe ik verder kan na psychisch geweld. Het systeem is erop gericht dat ouders door één deur moeten kunnen, voor de kinderen. Dat je samen verder moet als ouder. Ook als die andere ouder me vervloekt, hardop. Er is geen boek over wat ik kan doen als dat niet gaat, als de andere ouder niet door die deur wil. Als die andere ouder niet eens in dezelfde ruimte wil zijn. Geen website voor advies over wat je wel en niet zegt tegen kinderen.

Want wat doe ik als de ander structureel, al heel lang, alleen maar scheld en vloekt over mij? Als ik van alles wat er in het andere huis gebeurd de schuld krijgt omdat ik ben weggegaan? Als mijn familie langdurig zwart gemaakt wordt, contact gedwarsboomd wordt? Wat als de schuld van alle afspraken die niet lukken altijd bij mij gelegd worden? Als de kinderen gaan vragen om lelijk te praten over de ander ‘want dat doet hij ook over jou’? Dan moet ik het doen met mijn gevoel, wijze woorden van vrienden, gezond verstand en meer redelijkheid dan ik in me hebt.

Geen theorie, geen boeken, geen website, geen professional. Want blijkbaar worden situaties zoals deze genegeerd. Dit mag niet bestaan want ouders willen altijd het beste voor de kinderen en kunnen dus veranderen. En dat klopt, het mag niet, het is niet goed. Maar het bestaat wel. En dan advies, objectief, doordacht, zou fijn zijn. Zou helpend zijn. Een boek, website, wat dan ook. Om een kader te krijgen, tips, te kunnen sparren.

Er is nog veel wat aandacht verdiend in hulpverleningsland…